Over Start.VUB

Start.VUB is dé incubator voor student-ondernemers aan de VUB (niet om te stoefen, maar we zijn effectief de enige). Alle VUB studenten kunnen hier terecht. Het Start.VUB team biedt de nodige ondersteuning en helpt de start-up projecten en de ondernemers zowel professioneel als persoonlijk verder te groeien.

In 2018 werd Start.VUB gelanceerd. Sinds de lancering, hebben we reeds met meer dan 80 student-ondernemers samengewerkt en aan meer dan 60 start-up projecten advies en ondersteuning verleend.

We moedigen alle studenten aan om hun idee of project aan ons te pitchen, ongeacht de fase waarin het zich bevindt.

Elk jaar organiseren we twee calls (één per semester). De eerste is in oktober en de tweede in februari.

Start.VUB is kosteloos. Wij zullen m.a.w. geen betalingen of aandelen vragen. Alle ondersteuning en advies is volledig constructief, informatief en educatief. Wat wij wel verwachten van de student-ondernemers, is dat ze zich 100% inzetten en dat ze ook hun steentje bijdragen aan de Start.VUB community (zelfs na vervolledigen van het programma).

De student-ondernemers moeten zich kandidaat stellen tijdens hun studies aan de VUB. Ze kunnen maximaal 3 jaar in het programma blijven (en max één jaar na het afstuderen).

Geen probleem. Alle coaches en mentors spreken zowel Engels als Nederlands. Daarnaast organiseren we de meeste workshops in het Engels. Je medestudenten zullen je ongetwijfeld ook helpen waar nodig.

Mijn aanvraag

Om deel te kunnen uitmaken van Start.VUB, wordt verwacht dat minstens één lid van jouw team studeert aan de VUB. Als je jouw start-up nog niet opgericht hebt, kan je ook al deelnemen aan Start.VUB. We vragen indien mogelijk om reeds een (eerste) business plan voor te leggen. Kan dit niet, dan is wel vereist dat je op z’n minst een goed idee kan voorleggen, waar je gepassioneerd over bent.

Een eerste screening zal gebeuren door de Start.VUB Community Manager. Tijdens deze screening moeten studenten een eerste omschrijving geven van hun project. Ze zullen (indien mogelijk) hun team voorstellen en hun (toekomst)visie toelichten. Na deze eerste screening zullen de kandidaten hun project pitchen voor onze jury. Deze pitch zal gebeuren a.d.h.v. een video. De link naar deze video moet worden doorgestuurd samen met jouw applicatie. Hou de deadlines steeds goed in de gaten!

Uiteraard! Als je reeds een goed idee kan voorleggen en je al weet waar je naartoe wilt met je start-up project, helpen wij jou graag om met de juiste mensen in contact te komen.

Wanneer je geïnteresseerd bent om deel te nemen aan het incubatoren programma, stuur ons dan jouw applicatie door via het formulier op onze website (www.startvub.be/sign-up/). Heb je nog vragen? Stuur ons dan rechtstreeks een mailtje naar start@vub.be. Wij helpen je graag verder.

Jouw pitch, je business plan en je idee zullen beoordeeld worden door de jury. Die bestaat uit min. 4 personen die allen reeds veel ervaring hebben opgedaan als ondernemer of die experts zijn wat betreft het starten van je eigen zaak, de do’s en de don’ts. Deze jury wordt geselecteerd door Start.VUB.

Tijdens elke call accepteren we 10 start-ups tot het Start.VUB incubatie programma (indien de capaciteit dit toelaat).

Workshops

Vanaf je toegelaten wordt met je team en/of project tot het Start.VUb incubatie programma, kan je alle workshops gratis meevolgen samen met het ganse team.

De workshops zijn niet verplicht. Uiteraard raden wij de student-ondernemers wel ten sterkste aan om zoveel mogelijk workshops mee te pikken. Deze workshops worden zorgvuldig geselecteerd en sowieso kan je altijd wel iets bijleren.

De student-ondernemers van Start.VUB krijgen de kans om als eerste in te schrijven voor de workshops. Wanneer er natuurlijk nog plaatsen beschikbaar zijn, moedigen wij alle VUB studenten van buiten het programma ook aan om hieraan deel te nemen. Houd onze Facebook pagina en onze website in de gaten en neem gerust contact met ons op mocht je wensen deel te nemen.

Het programma van de workshops, met de data en uren, zullen aangekondigd worden op de website en via de social media kanalen van Start.VUB. Stay tuned!

Co-working space

De gloednieuwe co-working space is gelokaliseerd in gebouw F van de Usquare site, slechts enkele minuten verwijderd van de VUB campus in Etterbeek. (Neem gerust een kijkje op de website: https://usquare.brussels/ )

De co-working space is ongelimiteerd beschikbaar voor alle Start.VUB studenten.

De ouwe getrouwe wifi is aanwezig. Daarnaast voorziet Start.VUB al het meubilair in de co-working space, ook de ‘chill’ ruimtes worden door ons uitgerust. Computers of andere elektronische apparaten moeten door de studenten zelf meegebracht worden.

Mentorship program

Elke student-ondernemer krijgt een mentor toegewezen. De mentoren zijn stuk voor stuk ondernemers en experts, die een bijdrage willen leveren aan jouw succes en persoonlijke groei. Je kan hen gebruiken als klankbord en coach en hebt regelmatig een meeting met hen. Ze hebben allen een verschillende achtergrond en zijn gespecialiseerd in verscheidene branches en sectoren. De mentoren hebben zich geëngageerd om de student-ondernemers te helpen en hen het extra duwtje in de rug te geven om hun start-up te laten groeien.

Dit hangt uiteraard af van hetgeen je nodig hebt. Elke start-up wordt gematcht met de mentor die het nauwst aansluit bij zijn of haar vooropgestelde objectieven.

Al heel snel na het goedkeuren van je project door de jury, matchen we jou en/of jouw team met een geschikte mentor.

Er wordt doorgaans één mentor per start-up toegewezen. Mocht je mentor een specifieke vraag niet kunnen beantwoorden, stellen we deze vraag aan andere mentoren en experts en kunnen we je alsnog een gepast antwoord bezorgen.

Fantastisch! Wanneer je zelf graag als mentor jouw kennis en ervaring wilt delen met onze student-ondernemers, volstaat het om ons een mailtje te sturen naar start@vub.be. We ontvangen je met open armen in onze community!

Statuut student-zelfstandige en VUB ReFlex statuut

Studenten kunnen sinds 1 januari 2017 dankzij het statuut student-zelfstandige genieten van een voordelige bijdrageregeling die ondernemen voor hen aantrekkelijker maakt (o.a. door een beperking of kwijtschelding van de sociale bijdragen).

  • Je bent tussen 18 en hoogstens 25 jaar oud.
  • Je studeert aan een erkende onderwijsinstelling in België of in het buitenland.
  • Je bent ingeschreven voor minimaal 27 studiepunten (ECTS) per schooljaar of 17 lesuren per week en om een erkend diploma te behalen.
  • Je volgt regelmatig de lessen (voor minimaal 27 studiepunten per schooljaar of 17 lesuren per week). Gewoon deelnemen volstaat.
  • Je oefent een zelfstandige activiteit uit (je werkt dus niet onder het gezag van een werkgever).

Het statuut student-zelfstandige kan aangevraagd worden via een sociaal bureau naar keuze (bv. Acerta, Partena, Liantis, etc.).

Ben je een student aan de VUB?  Heb je een functiebeperking, een leerstoornis, een chronische ziekte Of ben je je eigen zaak aan het opstarten? Dan kom je in aanmerking voor het reflex-statuut. Dit staat voor Redelijke Flexibiliteit.

Dit zijn aanpassingen aan onderwijs- of examenregelingen die nodig zijn om de student gelijke kansen te geven in een onderwijssituatie: bijvoorbeeld meer tijd, tolerantie voor schrijffouten, extra toelichting bij de examenvragen, begrip indien je niet altijd in de les aanwezig kan zijn, …

Het ReFlex statuut kan simpelweg aangevraagd worden door contact op te nemen met Start.VUB, of door rechtstreeks een mail te sturen naar reflex@vub.be.

Voor alle informatie, verwijzen wij graag naar de website van de VUB (https://student.vub.be/flexibiliteit#intro)